lauantai 8. lokakuuta 2011

Tyypittelyn tuolle puolen?

Olen todennäköisesti menossa piakkoin jälleen treffeille ja kauhukseni huomasin, että olen blogin aloittamisen jälkeen alkanut tyypittelemään miehiä jo etukäteen! Mietin näköjään jo valmiiksi, miten otsikoin kyseisestä miehestä kertovan blogikirjoituksen. Häiriinnyttävää ja suorastaan pelottavaa... ja mahdollisesti vahingollista?

Kun tiivistän miehet jälkeenpäin johonkin tiettyyn piirteeseen tai anekdoottiin (esim.Tapaus Isä tai Herra Yök), typistän heidät samalla johonkin tiettyyn ominaisuuteen. Tämä ei tietenkään anna oikeutta kyseiselle henkilölle, sillä kaikkihan me olemme yhtä ominaisuutta moniulotteisempia. Omalla kohdallani tyypittely toimiikin eräänlaisena etäännyttämisen keinona. Tyyliin: noh, en minä tuollaisesta Nuoresta Kollista välittäisikään. Tai, että se nyt oli sellainen Herra Yök. Tämä on suhteellisen harmitonta ja viihdyttävää sellaisten heppujen kohdalla, joiden kanssa tilanne on jo tsekattu ja todettu toimimattomaksi. 

Mutta entäs kun tyypittely alkaa jo ennen ensitreffejä?! Minkälaiset mahdollisuudet annan kyseiselle henkilölle muuttua todelliseksi ihmiseksi hyvine ja huonoine puolineen, jos olen jo etukäteen leimannut hänet jonkinlaiseksi jonkun tietyn yksityiskohdan perusteella? Tai ehkäpä tämä toimiikin ultimate testinä: jos se toinen muuttuu tapaamisen aikana yksiulotteisesta hahmosta moniulotteiseksi, niin ollaan oikealla tiellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti